Trump ve Zelenskiy Arasındaki Gerilim: Rusya'nın Rolü

Trump ve Zelenskiy Arasındaki Gerilim: Rusya'nın Rolü
Ukrayna ve ABD'nin Salı günü Cidde'deki görüşmelerinin ardından Trump'ın Zelenskiy'e tavrı değişti. ABD'den bir heyet Moskova'ya giderken, Putin dün gece üniformasını giyip Kursk'a gitti. Bu gelişmeler, uluslararası ilişkilerdeki dinamikleri etkileyebilir.
Trump'ın Dönüşü ve Putin'in Stratejisi
ABD basınının önde gelen yayın kuruluşlarından Politico, 'Şimdi Trump 'a karşı dikkatli adım atması gereken kişi Putin oldu' başlığı atarken, 'ABD, dikkat çekici bir dönüşle, artık Rusya'yı ateşkesi reddederse barışın 'önündeki engel' olarak gördüğünü açıkça belirtiyor' ifadelerini kullandı. Bu durum, Trump'ın stratejik kararlarını etkileyebilir.
Politico, Trump'ın, 'FEVRİ TRUMP'A NASIL HAYIR DİYECEK?' sorusunu gündeme getirerek, Putin'in zor bir durumda olduğunu vurguladı. Vladimir Putin, aniden kendini Volodimir Zelenskiy ile aynı sorunu paylaşırken buldu: Oldukça öngörülemez ve fevri ABD Başkanı Donald Trump'a nasıl 'hayır' diyecek ve onun öfkesinden nasıl kaçınacak?
Ukrayna'ya Yardım ve Trump'ın Uyarıları
Trump, anlaşmalar yapma yeteneğiyle övünüyor ve Zelenskiy’i bir anlaşmanın önünde engel olarak gördüğünde öfkelendi. Ukrayna'ya askeri yardımı kesti ve Ukraynalıların barış istemediğini savundu. Salı günü Ukrayna'ya Amerikan askeri yardımlarını yeniden başlatan Trump, Kremlin'e ateşkesi görmezden gelirse ne olacağını da açıkça belirtti: 'Yola devam ederiz' diyerek, 've çok sayıda insan ölür' uyarısında bulundu.
Trump'ın Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 'top artık Rusya'nın sahasında' diyerek, Moskova ateşkesi kabul etmezse 'burada barışın önündeki engelin kim olduğunu maalesef öğrenmiş olacağız' dedi. Bu açıklamalar, uluslararası barış sürecinin geleceği açısından önem taşıyor.
Putin'in Kursk Ziyareti ve Güç Gösterisi
Trump ayrıca ABD'den bir müzakere heyetinin Moskova'ya gittiğini 'Adamlarımız Rusya'ya gidiyor' diye duyurdu. Rusya lideri Putin ise dün akşam Ukrayna'nın Ağustos 2024'te sürpriz şekilde ele geçirdiği ve 2. Dünya Savaşı'ndan beri işgal altına giren ilk Rus toprağı olan Kursk'a üniformalı bir ziyaret yaptı. Bu ziyaret, Putin'in bölgedeki gücünü pekiştirmek amacıyla gerçekleştirilmiş olabilir.
Dün akşam saatlerinde dünya gündemine son dakika düşen karelerde Putin, Ukrayna'dan geri almaya başladıkları bölgelerde uzmanlara göre 'güç gösterisi' yaptı. Bu durum, Rusya'nın uluslararası arenada nasıl bir strateji izlediğini gözler önüne seriyor.
Rusya'nın Ateşkes Konusundaki Tutumu
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, dün geçici bir ateşkes fikrine soğuk bir tepki verdi. Moskova'nın savaşla ilgili kararlarını kendi başına alacağını, Suudi Arabistan’daki Washington ve Kiev'in yönlendirmesini takip etmeyeceğini söyledi. Bu açıklama, Rusya'nın bağımsız bir politika izleme kararlılığını gösteriyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Batı'nın Rusya ile çalışması gerektiğine dair 'ilk farkındalık işaretlerini' gördüğünü belirtti. Ancak hemen bir anlaşma ihtimaline şüpheyle yaklaştı. 'Rusya'ya stratejik bir yenilgi vermeyi amaçlayan mevcut rakiplerin iyi niyetine güvenmek imkansızdır,' dedi. Politico'ya göre Rusya, ateşkesi 'stratejik bir yenilgi gibi görebilir.' Bu durum, uluslararası ilişkilerdeki belirsizlikleri artırıyor.