guvenlibakis.com

Türkiye'de İstemezük Korosunun Siyasi Etkileri ve Demokrasi Sorunları

08.03.2025 07:59
Türkiye'de 'istemezük' korosunun, ülkenin demokratikleşme çabalarına karşı duruşu ve bu durumun siyasi etkileri ele alınıyor. Siyasi partilerin tutumları ve terörle ilişkileri üzerine önemli değerlendirmeler yapılıyor.

Türkiye'de İstemezük Korosunun Siyasi Etkileri ve Demokrasi Sorunları

Türkiye'de çok arsız bir 'istemezük' korosu var. Bu grup, ülke için olumlu adımlar atıldığında hemen karşı çıkıyor. Barajlar, köprüler ve doğalgaz gibi projelerden bahsetmiyorum. Dindarların, Alevi ve Kürtlerin sorunlarıyla yüzleşmeye yönelik her hamleye karşı çıkıyorlar. Bu durum, ülkenin demokratikleşmesine ve zenginleşmesine engel oluyor.

Bu gerçeği en net biçimde 'çözüm süreçleri'nde görmek mümkün. Geriye dönüp bakıldığında, rahmetli Özal'dan Erdoğan'a kadar bu sorunları çözmeye çalışan her liderin karşısına bu azgın azınlık çıktı. Arkalarında durmadıkları 90'lardaki 'Kürt Raporu'nu bir yana bırakırsak, hiçbir önerileri de olmadı.

Başkan Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli'nin Çıkışları

Başkan Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli'nin 'terörsüz Türkiye' çıkışları, bu grubun tepkisini çekti. Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın 'PKK'yı feshetme ve silah bırakma' çağrısı, onların ezberlerini bozdu. 'Bu çağrı etkili olmaz' diyerek başlayan, 'Pazarlık var' şeklinde devam eden bahaneler uydurdular.

İş öyle bir noktaya vardı ki, DEM Parti heyetinin önemli ismi Sırrı Süreyya Önder, yemin ederek 'Öcalan'ın hiçbir şartı yok. Şerefim üzerine söylüyorum bu sürecin hiçbir şartı yok.' dedi. Ancak bu çıkış, kötücül kadronun hızını kesmedi. Siyaset üretmeyen CHP içinde yaşanan kaosu saklamaya çalışan kifayetsiz aydınlar, müptezel gazeteciler ortalığı ateşe vermeye devam etti.

Demokratikleşme ve Barış Süreci Üzerine Tartışmalar

Önceki gün Halk TV'de Kürşad Oğuz'un yönettiği programda, Batı yakasında değişen bir şey olmadığı vurgulandı. 'Hem Selahattin Demirtaş'ı içeride tutacaksın hem de demokratikleşmeden söz edeceksin. Böyle barış, böyle demokratikleşme olmaz.' denildi. PKK ve silahların devreden çıkarılmak istendiği gerçeği göz ardı ediliyor.

Öcalan, kurduğu PKK'yı feshediyor ve bu durum bazı kesimleri rahatsız ediyor. Yıllardır PKK eksenli siyaset yapan DEM Parti susarken, diğerleri konuşuyor. Demirtaş sürece destek verirken, onun adına müptezeller bağırıyor. Örgütü kuranlar, elinde silah olanlar, cezaevinde yatanlar itiraz etmiyor, siyasetsiz CHP'liler ise kraldan çok kralcı kesiliyor.

CHP'nin Terörle İlişkisi ve Siyasi İttifaklar

CHP yönetiminin, HDP veya DEM Parti ile ilişkisi üzerine düşünülmesi gereken bir durum var. 'Terörle ilişkinizi kesin ya da terörsüz siyaset istiyoruz' diye bir şartları oldu mu? Son yıllarda bu tartışmalar en çok gündeme geldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, İstanbul'u kazanmak için DEM Parti ile 'kent uzlaşısı' yaptığı herkesin malumu.

İşin ucu nereye uzanır bilemem ama o gün bu soruyu soramayanların bugün operasyon yapılıyor diye ağlamaya hakları yok. Size rağmen terörsüz siyaset günleri çok uzak değil. Bu durum, Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Bize Ulaşın